Als ik kijk naar de belangrijkste redenen die mensen noemen dat ze geen tijd meer voor elkaar maken is dat:
– Het werk en daarna te moe
– De kinderen en daarna te moe
– Verslaafd aan de smartphone
Uitkomst is dan vaak: we praten niet meer echt met elkaar, ik voel geen verbondenheid meer, ik voel me onbelangrijk voor mijn partner, hij/zij doet geen moeite meer voor mij, enz.
Vlucht of een excuus?
Hoog tijd in deze situatie om je af te vragen waar dat gebrek aan tijd werkelijk vandaan komt. Werk, kinderen en smartphone kunnen een vlucht en een excuus zijn…
Dat wil je waarschijnlijk niet zo gauw zeggen of horen van je partner. Het kwetst en het zet je relatie mogelijk op scherp terwijl je daar nog niet aan toe bent…
Ja, nog niet aan toe bent… voor hetzelfde geld ben jij of je partner al bezig met een stukje verwerking om afstand en afscheid te nemen…?
Signaal
Geen tijd en aandacht voor elkaar hebben of nemen? Het kan ook een signaal zijn dat jullie van “de protestpolka” dreigen af te glijden naar het patroon “verstijf en vlucht” (zie de 3 duivelse dialogen in mijn Ebook).
Dit zijn kenmerken als je in dat patroon zit met elkaar:
- Je hebt het opgegeven om verbinding en contact te krijgen.
- Je denkt dat je niks meer goed kan doen en dat het allemaal toch niks meer uitmaakt.
- Je kunt maar beter zwijgen want anders krijgen jullie ruzie of eindeloze discussies die nergens toe leiden.
- Geen interesse meer, niet meer weten wat je voelt.
En hoe ziet dat eruit? Als 1 partner die met van alles bezig is behalve met de ander. Of als 2 mensen die met van alles bezig zijn, behalve met elkaar…
Moed
Je hebt moed nodig om de werkelijke reden dat je geen tijd neemt voor je partner naar boven te halen. En te vertellen. En dat is nodig om erger te voorkomen. Want anders groei je steeds verder uit elkaar.
Zorg dat het niet te laat is.
Vraag je eerlijk af of “geen tijd” een praktisch probleem of een relatieprobleem is. Als jij of je partner er een relatieprobleem mee verbloemt, dan heb je niets te verliezen om het nu aan de orde te stellen.
De valkuil van de comfortzone
De comfortzone is de zone waarin je je prettig voelt. Omdat de dingen bijvoorbeeld makkelijk en vertrouwd zijn. Tegelijk is deze comfortzone een grote valkuil.
Als mens zijn we namelijk geneigd om pijn op de korte termijn te vermijden, terwijl dit op langere termijn juist veel meer pijn oplevert. Denk bijvoorbeeld aan een glaasje alcohol extra. Nu leuk, maar morgen hoofdpijn.
Bij je eigen angst aankijken of bij moeilijke gesprekken met je partner is het niet anders. Kijk maar naar deze 2 verschillende keuzes en het eindresultaat:
Waar kies jij voor?