Het is toch goed zo? Waarom veranderen…
Waarom moet het toch altijd meer en beter zijn…
Je moet gewoon tevreden zijn met wat je hebt…
Heb je een partner met deze mening en remmen ze de nieuwe initiatieven af? Het is vooral heel vervelend als je dit in je relatie verschillend ervaart.
Wat nu als jij ontevreden of zelfs ongelukkig bent in jullie relatie en je kan jouw partner moeilijk in beweging krijgen omdat hij of zij vindt dat het allemaal wel meevalt, er niets aan de hand is of dat alleen jij een probleem hebt?
Als je allebei achterover leunt en alles op zijn beloop laat, dan durf ik je ik je nu al op een briefje geven dat jullie jezelf op een later moment gaan tegenkomen.
Als één partner aangeeft dat hij of zij een relatieprobleem ervaart, dan is dit een belangrijk signaal. Menig koppel gaat er pas iets mee doen als het vijf voor twaalf is.
De emotionele verwijdering is dan veel en veel moeilijker om te draaien. En soms is het echt te laat om de relatie nog te redden.
Jouw probleem is ook mijn probleem…
Ik geef je hier 5 heel belangrijke redenen waarom het probleem van de een ook altijd het probleem van de ander is. En dat je daarom samen het ijzer moet smeden als het nog heet is.
1. Het leven en de werkelijkheid veranderen voortdurend
Je kunt eenvoudigweg niet achterover leunen want alles beweegt en alles is veranderlijk. Ook jouw partner en ook jijzelf. Alle gebeurtenissen en ervaringen maken dat je nieuwe meningen krijgt en dat je steeds wijzer wordt. Problemen en gevoelens van onvrede bewegen ook.
Je moet je voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden, en daar hoort ook de relatie met jouw partner bij. Voor je het weet loop je achter de feiten aan en ben je elkaar kwijt.
2. Je relatie is een holon
Holon als term komt uit het Grieks en betekent: gelijktijdig een geheel én een deel. Een holon functioneert min of meer autonoom volgens eigen regels.
Wanneer je samen leeft in een relatie heb je automatisch een holon met elkaar. Je beïnvloedt elkaar en je stemt af op elkaar, of je het nou wil of niet. Stemmingen slaan bijvoorbeeld over en als één partner ongelukkig is dan werkt dat in de hele relatie door.
3. Gelukkig zijn als jouw partner ook gelukkig is
Wanneer je niets doet als één van de twee zich ongelukkig voelt dan zal de kloof tussen jullie alleen maar groter worden. Als je weet dat jouw partner ergens onvrede mee heeft, wil je waarschijnlijk graag jouw steentje eraan bijdragen om dit positief te keren. Dit is niet alleen maar nobel, want je relatie redden betekent ook jezelf redden.
4. Ontvankelijk zijn voor elkaars beïnvloeding
Een van de belangrijkste kenmerken van een goede relatie is dat je openstaat voor de invloed van elkaar. Stel dat je een behoorlijk intern verwijzende stijl hebt, dan trek jij je in principe weinig van de buitenwereld aan. Dan is het oppassen geblazen dat je niet ook jouw partner naar die buitenwereld verwijst.
Open staan voor de onvrede van je partner en daar ook iets mee doen als het voor hem of haar echt belangrijk is, is het slimste wat je kan doen om je relatie te redden of goed te houden.
5. Ben alert op het gewenningseffect en stap uit je comfortzone
Een goed-genoeg-relatie is de grote valkuil van niets ondernemen in je relatie als één van de twee onvrede of een probleem ervaart. Het lijkt nu misschien veilig om niets te doen als je alles goed genoeg vindt, maar je schiet er in de praktijk niets mee op als:
- je jezelf ermee sust. Het dwingt dan een tevredenheid af die er in werkelijkheid niet is. Zoiets als zachte heelmeesters die stinkende wonden maken.
- je inmiddels zo gewend bent aan bepaalde patronen of ‘koude’ omgangsvormen dat je er niet meer bij stilstaat dat dit eigenlijk niet de manier is waarop je samen met je partner wilt leven.
Dat laatste kan een heel ondermijnend gewenningseffect zijn. Denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld: geestelijke of lichamelijke mishandeling bouwt zich soms zo langzaam op dat het slachtoffer het als ‘normaal’ accepteert.
Uit je comfortzone stappen betekent actie ondernemen zonder dat je precies weet hoe je relatie gaat veranderen. Dat lijkt misschien riskant. Wij mensen zijn in het algemeen niet zozeer bang om te veranderen, maar bang om wat we mogelijk kunnen verliezen.
In de situatie dat één van de twee vindt dat er aan de relatie gewerkt moet worden zit je echter al in een verliezende situatie. Door samen actie te ondernemen kun je alleen maar winnen.
Hier kun je verder lezen over de 5 lagen van onvrede met 3 aanvullende tips.