Dreigt jouw relatie op een dood spoor te belanden doordat jouw innerlijke wetten niet meer werken? Heb je überhaupt in beeld wat jullie echte innerlijke wetten zijn?
Je overtuigingen zijn een supermachtig middel om je relatie op het goede spoor te zetten en te houden. Hiermee maak en verander je jouw innerlijke wetten in de verschillende stadia en niveaus van je relatie.
Eén van de grootste belemmerende overtuigingen die ik vaak voorbij zie komen, is het geloof dat je weinig invloed hebt op het positief bijsturen van je relatie. Dit zijn een paar voorbeelden van uitspraken die daar op duiden:
- Ik ben nou eenmaal zo
- Ik kan er niks aan doen
- Jij mag mij niet willen veranderen
- Ik ben tevreden, het is goed (genoeg) zo
- We houden van elkaar, dus alles komt vanzelf goed
Heel frustrerend, dit soort innerlijke wetten, juist als je in actie wil komen om je relatie te redden.
Want dit is wat je zegt (of hoort van je partner): je moet mij maar accepteren…, het is dus niet mijn schuld…, het is jouw probleem…, ik hoef en wil niks doen…, ik wil geen rekening houden met jouw wensen en behoeften…, hier heb ik geen zin in…
Steek jij je kop met deze overtuigingen in het zand?
Wat de reden ervan ook is, of hoe de belemmerende overtuigingen ook ontstaan, één ding wil ik je hier meegeven.
Actie ondernemen is het beste wat je kunt doen.
Kies ervoor om in elkaar te investeren. Laat je niet weerhouden door de overtuiging dat je toch geen invloed hebt op jezelf of de situatie. En doe het samen.
Als je niet in actie wil komen, al is het maar het 1e gesprek om met elkaar te ontdekken hoe je jullie relatie kan verbeteren, verschuil je dan niet achter die uitspraken hierboven. Durf dan de echte reden te zoeken en te benoemen.
Een hint voor die eventuele echte reden?
Angst. Angst om te verliezen. Jezelf, je partner en dus je relatie. Ik geloof niet dat mensen zozeer bang zijn om te veranderen, maar vooral bang zijn voor pijn en verlies als gevolg van die verandering.
En schaamte. Schaamte dat het je niet lukt om je relatie goed te houden. Dat je faalt en tekort schiet. Dat je fouten maakt. En dan kom je weer bij angst uit. Angst om je schaamte en kwetsbaarheid te tonen…
Dreiging van verlies als kans om je relatie te verbeteren
Het nadeel van angst en struisvogelpolitiek is dat je de werkelijke dreiging van het verlies van je relatie onderschat. Juist het ontkennen en wegmoffelen van je eigen angst kan ervoor zorgen dat juist dat gebeurt wat je het meeste vreest.
Durf je angst op tijd te benoemen bij elkaar. De onderzoeker Daniel Kahneman heeft laten zien dat mensen pas echt gemotiveerd raken voor een verandering als ze met een ernstige dreiging geconfronteerd worden.
Je hebt dus veel lef en moed nodig om in actie te komen en je gedrag te veranderen als je relatie afglijdt.
Uit de slachtofferrol?
Je bent geen slachtoffer van je eigen karakter, geen slachtoffer van jouw partner en ook niet van de situatie waarin jullie verkeren.
Voor minimaal 40% bepalen we zelf ons geluk, heeft geluksonderzoekster Sonja Lyubomirsky aangetoond. En het deel dat we door aanleg of door de omgeving bepaald worden, kunnen we opnieuw betekenis in onze relatie geven. Dat vergroot onze eigen invloed tot ver boven die 40%.
Niks heeft betekenis, behalve de betekenis die je er zelf aan geeft.
Het goede nieuws is dus dat je jouw relatie vrijwel altijd weer op het goede spoor krijgt. Als je hier samen voor kiest.
In je eentje kun je zeker verschil uitmaken, maar zonder de 4 A’s van Aandacht, Acceptatie, Appreciatie en Applaus van je partner wordt het een magere bedoening.
Volgende keer meer over het complexe gebied van belemmerende overtuigingen. En hoe je in andere stadia van je relatie kunt voorkomen dat de verkeerde overtuigingen voor het einde van je relatie zorgen.