Hieronder tref je de meestgestelde vragen met mijn antwoorden over de Houd-Me-Vast-Online-Training. Staat jouw vraag er niet bij? Stel ‘m gerust onderaan in het formulier. Je kunt me natuurlijk ook privé e-mailen op mstadler@samencommuniceren.nl.
Vraag:
In hoeverre richt het programma zich op het verleden? Want dat is niet wat wij willen. Wij willen ons op onze toekomst richten.
Antwoord:
Met het de training richten we ons inderdaad niet uit en te na op het verleden en alle pijnpunten uit je jeugd en vorige relaties. Bij EFT hanteer ik deze benadering: het verleden is alleen interessant voor zover het de triggers van nu in jullie relatie veroorzaakt. Het verleden is dan eerder een metafoor voor wat er nu tussen jullie gebeurt (en jullie zijn dus geen metafoor van wat er in het verleden is gebeurd), het verleden dient als goed voorbeeld van wat er nu gebeurt en op het nu ligt het accent. Je kunt nu met elkaar een gezonde gehechtheid ontwikkelen, los van je veilige of onveilige hechting in je opvoeding.
Vraag:
Als 1 van ons zelf therapie volgt is het dan verstandig om mee te doen? Of als we met hechtingsproblematiek kampen?
Antwoord:
Ja, dat is zeker zinvol. Mijn uitgangspunt is dat je jouw eigen ‘zelf’ en een gezonde gehechtheid beter ontwikkelt samen met je partner. Juist omdat je partner nu jouw voornaamste sleutelfiguur is waarin je in het hier en nu jezelf en je partner tegenkomt.
Vraag:
Kan ik de training in mijn eentje doen?
Antwoord:
Het is niet optimaal om deze training in je eentje te doen. Maar het kan wel. In je eentje leer je er ook veel van. Sowieso hoe alles werkt in relaties en in je eigen relatie (die misschien net voorbij is). Bij de oefeningen kun je beurtelings je eigen rol en die van je (ex-)partner op je nemen. Dat heeft een beetje het effect van de stoelenoefening waarin je leert je te verplaatsen in de ander en jezelf vanuit die ander liefdevol bejegent.
Vraag:
Wij krijgen op het moment overal woorden over, we kunnen niet meer normaal praten met elkaar. Helpt de training daarvoor?
Antwoord:
Nee de training helpt jullie dan waarschijnlijk niet. Grote kans dat de online training te licht is voor jullie. In de groep van vorig jaar hoorde ik dat koppels wel eens afgehaakt zijn, omdat zij ruzie kregen over hoe je de oefening moest doen en dan niet meer mee konden komen. Of omdat partners de jij-boodschappen als verwijten bleven interpreteren (i.p.v. als signalen voor onderliggende angsten en behoeften) zodat zij iedere keer ruzie kregen tijdens de bijeenkomst. Je kunt wel meedoen met de online training om te kijken hoe het gaat. Mocht het niet gaan dan kunnen jullie altijd contact opnemen om de training in een privétraject om te zetten (de complete kosten van de online training krijg je dan als korting zodat het je financieel geen dubbele kosten oplevert).
Lees hier nog verder wanneer meedoen geen goed idee is: https://samencommuniceren.nl/wanneer-meedoen-geen-goed-idee-is/
Vraag:
Mijn partner heeft iemand anders ontmoet en blijft (volgens mij) stiekem met die ander omgaan. Ik wil de training samen met hem doen, maar hij twijfelt.
Antwoord:
Als er een (voor jou) onacceptabele affaire speelt heeft het geen zin om mee te doen met de Houd-Me-Vast Training. Het is dan namelijk niet mogelijk om een veilige vertrouwensband op te bouwen. Je hechtingspaniek zal namelijk steeds weer opspelen en de ontwikkeling frustreren. In dit artikel kun je lezen wat eerst nodig is: https://samencommuniceren.nl/gaat-jouw-partner-misschien-vreemd/
Vraag:
Wij hebben al een keer de privétraining bij jou gedaan maar leren we veel nieuws als we nu weer meedoen?
Antwoord:
Ja, je gaat sowieso nieuwe informatie en nieuwe inzichten krijgen (begreep ik ook van eerdere cliënten). Maar wat nog belangrijker is, is dat je door mee te doen op een heel goede en gestructureerde manier met elkaar blijft investeren. Het is in die zin nooit klaar want als je eerder van alles hebt opgelost zorgt het leven er wel voor dat er weer nieuwe dingen gebeuren die aandacht nodig hebben. En oefening blijft nodig, je kunt het zien als waardevol onderhoud van je relatie als je weer meedoet.
Vraag:
Mijn man heeft asperger, is het dan wel zinvol om mee te doen?
Antwoord:
In die situatie heb je een aantal extra sociale handicaps en kan het moeilijk(er) zijn om samen mee te doen. Het hangt ook af van de erkenning door jullie allebei. Voor mensen met een hoogfunctionerende autismestoornis is dit Houd-Me-Vast-Traject in ieder geval passend omdat de structuur zo helder is, en omdat je veel gespreksformats en gevoelswoorden aangereikt krijgt. Zo leer je de vaardigheid van het empathische verbindingsgesprek en hoef je het niet zelf te bedenken.
Vraag:
Mijn partner ziet het niet zitten om mee te doen, maar ik wel. Wat nu?
Antwoord:
Dit is een moeilijke situatie want je hebt elkaar en het draagvlak nodig om het programma met succes te doorlopen. Wat je kunt doen is om aan de stap van ‘intentie’ te blijven werken en daar aandacht voor te blijven vragen. Misschien is je partner er nu nog niet klaar voor maar groeit dat als je er aandacht voor blijft vragen. Laat je partner als het even kan, artikelen en filmpjes op mijn website lezen en zien. Sommige partners voelen veel weerstand om mee te doen omdat zij het bedreigend vinden (bang om de schuld te krijgen bijvoorbeeld) of zij denken dat ze zelf geen probleem hebben en dat jij naar jezelf moet kijken. Het voordeel van mijn aanpak is dat ik altijd gelijkwaardig insteek: niets van jullie beiden draait om fout of schuld. Kijk hier hoe EFT met emoties werkt. En lees dit nog eens samen: https://samencommuniceren.nl/ben-jij-in-je-eentje-het-probleem/.
Een andere ingang is dat je jouw partner vraagt om jou te helpen door mee te doen. Belangrijk is dat je jouw behoefte heel concreet formuleert: “Ik voel me niet gelukkig in onze relatie en heb behoefte om ons contact met behulp van deze training te herstellen. Zou je me willen steunen en mee willen doen?”
Vraag:
Wat doen we als er andere intieme vriend(in)en in het spel zijn?
Antwoord:
Heel belangrijk in elk geval is om je eigen grenzen te trekken in wat je wel en niet oké vindt. Dat betreft zowel de geestelijke als de lichamelijke intimiteit die jouw partner met een ander heeft. Lees hier een aanvulling over reële en irreële bedreigingen: https://samencommuniceren.nl/jaloers-hoe-erg-is-dat/. Op het moment dat jullie relatie in een onveilige fase verkeert en je kiest voor elkaar, dan is het essentieel om volledige openheid af te spreken. En dan bedoel ik dat je alles mag zien en lezen van elkaar en op ieder moment van de dag mag weten (vragen) aan elkaar waar je bent. Je kunt anders geen vertrouwen opbouwen. Met deze instelling en afspraken is de Houd-Me-Vast-Training een geschikte ingang om het vertrouwen en de veiligheid (weer) op te bouwen.
Vraag:
In hoeverre doe je aan individuele begeleiding van issues die tijdens de online training opkomen?
Antwoord:
Individuele begeleiding is in de online training niet ingebouwd. Je mag me tussendoor via de mail wel vragen stellen en daar ruim ik zeker tijd voor in. Ik trek wel aan de bel als het teveel wordt. Echte interactie en stapsgewijs naar de echte kern toewerken is online en via de e-mail niet mogelijk. Dan kunnen jullie desgewenst kiezen voor de extra privésessies in de praktijk of via Skype of videobellen. Dat kan ook op een later moment mocht alsnog blijken dat jullie daar behoefte aan hebben.
Vraag:
Kunnen we ook ieder vanuit ons eigen huis meedoen?
Antwoord:
Ja dat kan, maar ik adviseer je om samen te zijn als je meedoet. Niet alleen vanwege de oefeningen, maar ook omdat dit samen doen op zich al een verbindende activiteit is.
Vraag:
Ik ben zelf in therapie omdat ik veel last van verlatingsangst heb. Is het dan wel verstandig om met mijn vriend mee te doen?
Antwoord:
Ja, het is een training die aanvullend werkt op de communicatie tussen jou en je partner. Hiermee spits je het toe op jullie wederkerige gedragscirkels. Met de EFT ben ik zelfs van mening dat je als partners juist des te beter in staat bent om elkaar met nieuwe, veilige ervaringen te helpen om (weer) een gezonde gehechtheid te ontwikkelen. Ik zou bijna willen zeggen: het kan zelfs niet in je eentje omdat je in het leven andere mensen nodig hebt om je te spiegelen. Dat kan je therapeut zijn, maar die ‘relatie’ is niet dagelijks en eindig. Hoe handig is het dan wanneer je als partners weet hoe het werkt zonder elkaars therapeut te zijn?
Vraag:
Wij hebben vooral het probleem dat we zo in ons hoofd zitten. Is de training niet vooral op dat niveau?
Antwoord:
Het uitgangspunt bij EFT en de training is om van denken naar voelen en doen te bewegen. En andersom. Bij veel partners ligt het accent of op voelen of op denken. In de training leer ik je juist om voelen en denken samen met doen (ofwel ervaren) op een gunstige manier te combineren. Daar heb je kennis en inzicht voor nodig. Een deel van de training is daarom op psycho-educatie en bewustwording gericht, een ander deel op het ervaren en delen van je harde en zachte gevoelens. Lees hier nog even alle uitgangspunten: EFT Emotiegerichte Relatietherapie
Dit is voor mij super behulpzaam en duidelijk. Thx
Hoe was het ook alweer? We wonen niet samen, zien elkaar alleen in het weekend.
Maandagavond dus niet bij elkaar.
Kunnen we dit ook Zaterdag bekijken?
Zo ja. Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Dag Anna,
Ja jullie kunnen de zaterdag of elk ander dagdeel in de week zelf kiezen. Via de link en een wachtwoord krijg je toegang tot de opname van de betreffende bijeenkomst. Daar kijk en luister je samen naar. De aanwijzingen voor de stapsgewijze gespreksoefeningen vertel ik je ook in de opname en daar kun je het format steeds bij uitprinten of op het scherm zien. Na iedere week heb je ook nog steeds 3 extra weken de tijd om opnieuw te kijken of later in te halen mocht het in die week zelf niet lukken.
Hopelijk duidelijk zo?
Hartelijke groet,
Monique Stadler