Hoeveel invloed heeft jouw partner op jou?
En jij op jouw partner?
Veel mensen hebben moeite met het aannemen van invloed. Invloed koppelen we aan macht, autoriteit en hiërarchie. In onze liefdesrelatie is dat helemaal gevoelig. Gelijkwaardigheid staat immers voorop.
Machtsstrijd
Ruzies lijken te gaan over de vraag wie het voor het zeggen heeft.
- Pakken we dit zus of zo aan?
- Zo is het helemaal niet gegaan!
- Dat heb ik zo niet gezegd!
- Je wilt alleen maar gelijk krijgen!
Het aannemen van je partners invloed is bij relatieonderzoeker John Gottman de 4e pijler van een gelukkige relatie. Je zou kunnen zeggen dat het een graadmeter is voor de aan- of afwezigheid van machtsstrijd in je relatie.
Hoe is dat bij jou?
Vind jij het moeilijk om je partner ‘macht’ over jou te geven? Zeg jij wel eens bij voorbaat ‘nee’, alleen maar omdat je niet wil toegeven? Omdat je partner er later misschien misbruik van maakt? Of omdat het anders zo vernederend voelt?
Verwijderend effect
Het leidt ongetwijfeld tot afstand als machtsstrijd dagelijkse kost in je relatie is. Om hier verandering in aan te brengen, moet je een paar dingen over ‘invloed’ weten.
1. Zelfbeschikking (autonomie) is een basisbehoefte van ons mensen.
Uit vele onderzoeken blijkt iedere keer weer hoezeer we het nodig hebben om invloed te hebben op onze eigen omstandigheden. Dat verhoogt zowel onze veiligheid als onze betrokkenheid.
Herkenbaar voorbeeld uit je relatie? Denk bijvoorbeeld aan de aloude taakverdeling rondom de opvoeding van de kinderen. Grote kans dat je weinig initiatief meer neemt als jouw partner steeds de ‘inspraak’ opeist en jij daar de ene keer wel en de andere keer niet in meegaat.
2. Autoriteitsproblemen kunnen je parten spelen.
Heb je slechte ervaringen met de waardering van je eigenheid in je kindertijd? Dan kun je iedere poging om invloed op jou uit te oefenen als een poging ervaren om jou te overheersen.
Je protest leidt dan onbedoeld tot een machtsstrijd met je partner. Terwijl je diep vanbinnen eigenlijk weer geen ruimte en waardering voor jouw eigenheid ervaart. Heel moeilijk overigens, om dit in je ruzies over ‘zeggenschap’ eronder te zien liggen.
3. We onderschatten de invloed die we op elkaar hebben.
En daarom nemen we er ook geen verantwoordelijkheid voor. Het beste bewijs hiervoor is dat de machtsstrijd überhaupt in je relatie bestaat.
Voor het in stand houden van een machtsstrijd zijn namelijk 2 personen nodig. Gelukkig is dit te doorbreken. Je hebt dus meer invloed dan je denkt!
4. Je onderwerpen aan de invloed van je partner is niet het juiste antwoord.
Het werkt averechts zodra je je gaat aanpassen en je eigen behoeften continu ondergeschikt maakt aan die van je partner.
Het aannemen van invloed is gebaseerd op veiligheid en liefde, je aanpassend onderwerpen is gebaseerd op angst. Angst om het verkeerd te doen bijvoorbeeld. Of om erger te voorkomen.
5. Machtsstrijd is een onderdeel van het ruziepatroon trekken/terugtrekken.
Waar we in de machtsstrijd namelijk vaak mee bezig zijn is het naar boven halen van allerlei argumenten om te ‘bewijzen’ dat:
- de ander het probleem is en het gewoon verkeerd interpreteert
- jij echt onschuldig bent en er niks aan kan doen
Ieder argument leidt tot een nieuw aanvallend of zelfverdedigend argument bij de ander. En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal die eindigt in afstand en verwijdering.
Machteloosheid ombuigen naar invloed
Hier kun je verder lezen over de achtergrond en 3 factoren waarmee je machteloosheid kunt ombuigen naar de helpende gedachte dat je wel invloed hebt.