
Door te veel alcohol lopen bestaande problemen en discussies makkelijker uit de hand. Escalaties zorgen ervoor dat er dingen gezegd en gedaan worden waar je achteraf spijt van hebt.
Dat alcoholische drank meer kapot maakt dan ons lief is, weten we inmiddels heel goed. In relaties zie ik alcohol vooral op 3 manieren de communicatie verstoren en de problemen verergeren:
- Door te veel alcohol lopen bestaande problemen en discussies makkelijker uit de hand. Escalaties zorgen ervoor dat er dingen gezegd en gedaan worden waar je achteraf spijt van hebt.
- Alcohol verdooft je gevoelens van ongemak en pijn waardoor je het diepere gesprek om relatieproblemen op te lossen juist uit de weg gaat.
- Het drinken zelf is het probleem en discussies daarover lopen uit de hand. Bij veel koppels draait dit om het (niet willen) maken van afspraken over het aantal glazen of het niet nakomen van afspraken.
Overigens, en wat misschien niet gezegd mag worden, alcohol heeft voor sommige koppels ook voordelen. Namelijk een drempelverlagende werking die ervoor kan zorgen dat je diepere zaken makkelijker bespreekt. Of meer lol hebt met elkaar. Of meer en fijnere seks hebt met elkaar.
Maar de voordelen nemen natuurlijk niet weg dat te veel alcohol schadelijk voor je is op meerdere manieren. Op de website van thuisarts.nl vind je uitgebreide informatie over de onderstaande punten en meer.
Wanneer is er sprake van te veel alcohol?
Dit is schadelijk:
- Dagelijks alcohol drinken met het oog op gewoontevorming (Helemaal niet drinken is nog altijd het beste overigens…).
- Dagelijks meer dan 1 glas alcohol (vrouwen) of 2 glazen (mannen).
- Binge-drinken. Dat is als je binnen een tijdsbestek van 2 uur minimaal 4 glazen alcohol (vrouwen) drinkt of 5 glazen (mannen). Ook al doe je dat maar af en toe, of alleen in het weekend. Het blijft schadelijk.
Als je regelmatig te veel alcohol drinkt, kun je de volgende klachten krijgen:
- Lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in je voeten.
- Psychische klachten, zoals onrustig, bang, somber of vergeetachtig zijn.
- Problemen met anderen thuis of op je werk (ruzies, gebruik van geweld, contact met de politie, afspraken niet nakomen, ontslag).
- Moeite met het oplossen van de gewone problemen in het dagelijks leven.
Hoe weet je nu echt of je te veel drinkt?
Met het alcoholdagboek van thuisarts.nl kun je het eens 2 weken bijhouden. Hier vind je de tips voor het invullen ervan.
Om beter te leren kennen wanneer je behoefte hebt aan alcohol kun je in het dagboek ook je stemming noteren. Dit zijn 4 redenen waarom mensen onder meer drinken:
- Voor de gezelligheid
- Om te ontspannen
- Uit gewoonte
- Om je goed te voelen
Bij alle vier kun je ongemerkt te veel drinken. Het noteren van je stemming (somber, gespannen, verdrietig, moe, onzeker, vrolijk) per dag of per keer dat je drinkt, zorgt voor bewustwording. En dat is weer nodig om goede alternatieven op te zoeken wanneer je niet of minder wilt drinken.
Lees hier verder als je inderdaad met een goede aanpak wilt minderen of stoppen met drinken: https://www.thuisarts.nl/alcohol/ik-wil-minder-alcohol-drinken-of-stoppen-met-drinken
Naast het alcoholdagboek kun je ook een handige app gebruiken om bij te houden wat je drinkt. Deze app helpt je ook om minder te gaan drinken.