Wat is voor een veilige liefdevolle verbinding een nog groter cadeau voor elkaar dan aandacht, tijd, knuffels en complimenten?
Dat we elkaar werkelijk inzage geven in onze gevoelens en behoeften… Geven en ontvangen zonder bijbedoelingen en zonder je er onbehaaglijk onder te voelen…
Hoe komt het toch dat dit zo moeilijk is?
Ik geef je hier wat voorbeelden die ik regelmatig van koppels hoor.
- Hij is heel rationeel ingesteld en ik heel gevoelsmatig. Ik zou onze gevoelens veel meer willen delen met elkaar. Maar dat lukt niet.
- We reageren steeds zo geïrriteerd op elkaar. Snel boos en voor we het weten zitten we in zo’n eindeloos welles-nietes-spelletje. Ik snap er niks van.
- Wij begrijpen elkaar gewoon niet. We spreken ieder een andere taal. Ik ben bang dat dit niet gaat werken.
Hoe kun je in dit soort situaties wel een verbinding op gevoelsniveau krijgen?
Inderdaad, door jezelf en je partner inzage te geven in je diepere gevoelens en behoeften. Iedereen heeft ze. Mannen en vrouwen. Maar we zijn ons daar niet altijd van bewust.
Boosheid, teleurstelling en irritaties zijn meestal een camouflage van de diepere laag. En het is niet makkelijk om er toegang toe te krijgen.
Helaas zijn er diverse manieren waarop wij onszelf en onze partner deze toegang onthouden. En dat is door oordelen, kritiek, diagnoses en interpretaties. Hierdoor raken we vervreemd van onze behoeften.
Missing link
We zien dan de link niet meer tussen onze gevoelens en onze behoeften. We uiten bijvoorbeeld irritatie of boosheid in een zin als “jij begrijpt me ook nooit”. Dit komt algauw als kritiek over, maar het is een indirecte uiting van de behoefte aan begrip.
Nog zo’n voorbeeld. “Jij werkt zoveel over en bent steeds zo laat thuis; je houdt meer van je werk dan van mij” is een indirecte uiting van de behoefte aan bijvoorbeeld contact en nabijheid.
Het mooie is dat je kunt leren hoe je jezelf en elkaar inzage geeft in je werkelijke gevoelens en behoeften.
Ten eerste door eerst je pijnplekken te (h)erkennen en vervolgens ten tweede je behoeften en je gevoelens aan elkaar te verbinden. Ten derde door er woorden aan te geven. En ten vierde door jezelf nieuwe gewoonten aan te leren in het gebruik van de nieuwe woorden. Tot slot en ten vijfde de daad bij het woord te voegen.
De 3 benodigde eigenschappen
Daar heb je allebei deze zogeheten 3 T.O.B.-eigenschappen voor nodig:
1. Toegankelijkheid
In je denken: ik sta open voor jouw woorden
In je doen: bereid om echt te luisteren naar je partner
2. Ontvankelijkheid
In je denken: ik laat jouw woorden binnenkomen
In je doen: bereid om je in je partner in te leven
3. Betrokkenheid
In je denken: ik wil jou in je waarde laten en je dicht bij me houden
In je doen: responsief zijn en je actief naar elkaar toewenden
Ik noem dit ook wel de T.O.B.-houding. Daarmee bouw je aan het vertrouwen dat je er voor elkaar bent. Vooral op emotionele noodmomenten is dat een randvoorwaarde voor veilige liefde, waarin je ook allebei jezelf kunt zijn.