In je relatie moet “geven en nemen” in balans zijn. Ik denk dat we dat allemaal zo onderhand wel weten. Een open deur… die toch niet zo open is als we wel zouden willen.
De balans raakt na verloop van tijd namelijk heel makkelijk zoek. Geen 2 mensen zijn hetzelfde dus dat kan ook bijna niet anders.
De ideale situatie is dat je jouw partner:
- altijd open en eerlijk durft te vragen om wat jij nodig hebt
- dat je partner jou dit helemaal vrijwillig geeft
- en wanneer je partner jou dit niet wil geven
- dat jij daar dan geen last van hebt
- en je veilig en intiem verbonden blijft.
Helaas gaat dat in de praktijk zelden zo.
We passen allemaal strategieën toe om onze partner te beïnvloeden. Dit wordt pas vervelend als we ons onvrijwillig door onze partner geclaimd voelen.
Voel jij je wel eens onder druk staan en min of meer gedwongen om “ja” te moeten zeggen tegen jouw partner? Omdat hij of zij anders teleurgesteld is? Of boos of geïrriteerd zal reageren?
Beter voorkomen dan genezen
Claimstrategieën kunnen heel onbewust en subtiel zijn. Het is erg handig om ze van onszelf en van onze partner op tijd te leren herkennen.
Dit zijn veel voorkomende strategieën die we allemaal wel eens gebruiken om onze partner ‘voor ons karretje te spannen’:
1. Mopperen. Werkt vooral bij partners die de lieve vrede willen bewaren. Die lopen dan de benen uit hun lijf voor je.
2. Afschuiven. Gaat vooral om vervelende klusjes. Heel charmant worden die naar jou gedelegeerd. Soms zelfs smekend of je alsjeblieft iets wilt doen. “Als ik jou niet had…”.
3. Jammeren. Door jezelf als zielig slachtoffer neer te zetten krijgt je partner sneller medelijden en zal je sneller helpen of verlossen.
4. Vleien. Door jou te bewonderen en bevestiging te geven voel je je vereerd en hap je sneller toe om “ja” te zeggen.
5. Een slecht geweten bezorgen. Gaat erom om je partner een schuldgevoel te bezorgen.”Dit is toch geen liefde” of “Ik dacht dat ik op jou kon rekenen”.
6. Intimideren. Met (indirecte) dreigementen of boosheid een “ja” voor elkaar krijgen. “Als je dit doet, dan is het over” of “Kijk ik je niet meer aan”.
7. Tijdsdruk opvoeren. Je partner niet de tijd geven om over een verzoek na te denken en de indruk geven dat de kans anders voorbij is.
8. Groepsdruk creëren. Je partner een afwijkend en abnormaal gevoel geven in vergelijking tot anderen. “Anderen doen dat ook zo” of “Jij bent de enige die dat heeft”.
9. Blijven aandringen. Tot je partner er zo bekend mee is dat deze “ja” zegt of er zo moe van is dat deze maar “ja” zegt om ervan af te zijn.
10. Misleiden. Bijvoorbeeld de voordelen benadrukken en de nadelen of risico’s kleiner maken of helemaal niet vertellen. “Je hoeft toch alleen maar… en kijk eens wat het je dan allemaal oplevert”.
Een sluipmoordenaar…
Herken je 1 of meer van deze strategieën? Dan moet je goed opletten! Voor je het weet raakt de balans tussen geven en nemen helemaal verstoord tussen jullie.
Wanneer je eigen wensen en behoeften steeds meer in het geding komen, worden ze uiteindelijk ook minder serieus genomen door je partner. En weet je straks ook zelf niet meer wat je wilt en nodig hebt.
Als een sluipmoordenaar zorgen deze claimstrategieën ervoor dat je na verloop van tijd ineens verstrikt raakt in een negatief communicatiepatroon van vechten, vluchten en bevriezen.