Ken je dat? Dat jij jouw partner probeert te helpen met goede suggesties, dat je serieus probeert mee te denken en dat jouw partner dan boos roept:
- Ik hoef geen oplossingen!
- En ook geen adviezen!
- Dat kan ik allemaal heus wel zelf bedenken!
- Ik ben niet stom!
- Ik wil het alleen maar delen!
- Ik hoef alleen maar jouw meeleven!
- Kun je dan niet alleen maar zoiets zeggen als: ‘o rot ja’ of ‘o wat vervelend dat dit gebeurt’…
Maar kun je zo niet reageren omdat het dan zo onecht is? Moet je nou echt een beetje mee gaan zitten huilen, of alleen maar een beetje mee praten? Zodat de ellende nog groter wordt, denk je vast.
Heb je trouwens door dat jij en je partner elkaar in dit voorbeeld hierboven allebei ‘goede’ suggesties doen?
Kijk maar even naar het laatste bolletje hierboven.
Is dat niet eigenlijk een advies hoe jij anders of beter zou kunnen communiceren (de oplossing) zodat het gesprek leuk blijft?
Oplossingsstrijd
Zo zie je maar, hoe je ook strijd kunt voeren over de manier waarop je met elkaar zou ‘moeten’ communiceren. Je kunt je dan net zo goed niet gehoord voelen in je goede bedoelingen om te helpen.
Dit is waarom ik je altijd oplossingen geef…
Deze zin appte mijn partner in november 2020 naar mij met een lachebekje en een link naar het Volkskrantartikel hierover. Heel lief :- )
Maar wel echt met bijzondere nieuwe onderzoeksgegevens van sociaal-psycholoog Lisanne Pauw, die toen promoveerde aan de UvA. Ik citeer uit het artikel van journalist Margreet Vermeulen:
De conclusies
Met de EFT-methode als basis kan ik inderdaad onderstrepen dat veel koppels zoeken naar communicatieve manieren om hun relatie en verbondenheid te verbeteren.
Daarbij zeg ik altijd dit:
- Hoe zeer je er last van hebt als je middels het delen van emoties bot vangt bij je partner, hangt samen met hoe goed (veilig) je in je vel zit bij elkaar.
- Inhoudelijke oplossingen en adviezen zijn niet ‘verkeerd’, maar wel de volgorde. Een soort psychologische wet is namelijk: eerst contact maken op relationeel niveau en dan op inhoudelijk niveau.
- Het is afhankelijk van de context van wat handig is en van wat werkt. In het betreffende Volkskrantartikel wordt dat verder belicht met verschillende soorten issues waarover je emoties kunt delen.
Tip
Ben je allebei bewust van het verschil en communiceer waar je precies behoefte aan hebt: een praktische of een emotionele oplossing. Dan hoef je er niet naar te raden en als je je vergist kun je het al vragenderwijs corrigeren. Eenvoudig toch?