Als je van elkaar houdt hoef je niet te werken aan je relatie, het zou dan vanzelf moeten gaan…
Waar of niet waar?
Nee, helaas niet waar. Ook niet als het in het begin van je relatie wel allemaal vanzelf ging.
En dat is ook heel logisch uit te leggen. Ik zal je 1 goede reden geven zodat je deze blokkerende overtuiging (mocht je ‘m hebben) kunt opruimen.
Deze reden is puur biologisch of chemisch van aard (stuurbaar door onze gedachten en gevoelens volgens velen maar gek genoeg lukt dat de meesten van ons maar mondjesmaat).
Wie of wat stuurt ons…?
Wij worden voor een heel groot deel (hoe groot weet niemand precies) aangestuurd door allerlei stofjes in ons lichaam. Ze worden door onze gedachten en gevoelens via onze hersenen geproduceerd.
En op hun beurt zorgen deze stofjes ook weer voor allerlei gedachten en gevoelens (kip of ei.. wie snapt het nog…).
Laten we voor het gemak de typische liefdesrelatie maar eens in 2 fases verdelen:
- De 1e is de fase van verliefdheid
- De 2e is de fase van de duurzame liefde
In de 1e fase van verliefdheid (duurt gemiddeld 3 maanden tot 3 jaar, en voor sommigen maar 1 dag) geniet je van een heerlijke hormonencocktail. Hier zitten alle stofjes in die ervoor zorgen dat wij onze partner geweldig vinden.
Laten we daar eens naar kijken!
- Dehydro-epi-androsteron: natuurlijke high makende amfetamine, gereed voor seks.
- Feromonen: seksgeuren voor aantrekkingskracht.
- Oxitocine: knuffelhormoon, zorgt ervoor dat je elkaar wil vasthouden en wil binden, vermindert angst en beoordelingsvermogen.
- Fenyl-ethyl-amine: komt vrij bij de ovulatie en zorgt voor het gevoel van liefde op het 1e gezicht, regelt benadering en romantiek met hormonale ‘verliefdheid’.
- Oestrogeen: zorgt voor zacht(aardig)heid en ontvankelijkheid.
- Testosteron: zorgt voor seksueel verlangen en lust.
- Serotonine: maakt emotioneel gevoelig met een lage irritatiegraad.
- Dopamine: zorgt voor opwinding, plezier, motivatie, risico’s nemen en (durven) anticiperen op beloning.
- Progesteron: zorgt voor een verlaagd bewustzijn en werkt zo kalmerend dat je remmen los laat.
- Prolactine: verlaagt agressie en verhoogt zorgend gevoel.
- Vasopressine: is een monogamiemolecuul, zorgt voor bezitsdrang (bij mannen).
Ja de liefde stroomt vanzelf …
Maar op een gegeven moment stoppen deze stofjes dus… en komt het erop aan om aan duurzame liefde te bouwen in de 2e fase.
Het is heel moeilijk om in allebei de fases succesvol te zijn. Maar weinig mensen slagen erin om alles vanzelf goed te laten gaan in zowel de 1e als de 2e fase.
Intuïtie …
In de 1e fase zorgt de hormonencocktail ervoor dat je in het ‘snelle’ en intuïtieve denksysteem zit. Je negeert dan alle rode vlaggen en doet aan blingbling-denken (zeer zeer positief denken).
Wanneer je relatie dan aankomt bij de grote commitmentvraag, neemt je bewustzijn weer toe door de afname van dopamine, testosteron en oxitocine.
Ratio …
Je komt in het ‘langzame’, rationele denksysteem van de logica en het beoordelen terecht.
(Deze 2 denksystemen komen van de Israëlische psycholoog Daniel Kahneman die in 2002 de Nobelprijs voor de economie heeft gewonnen. Hij maakte korte metten met de verstandig calculerende mens.)
In fase 2 van je relatie kom je altijd in denksysteem 2 terecht (soms ieder op een verschillend tijdstip en da’s best lastig). Dan zie je de rode vlaggen dus wel.
Heb ik wel de goede partner gekozen…
En dat wat je eerst spannend en aantrekkelijk vond, vind je nu misschien erg irritant. Je gaat oordelen en bewust nadenken over elkaar, dat kan niet anders.
En omdat mensen nu eenmaal verschillend zijn van elkaar zou het wel een erg groot toeval zijn als alle dingen uit de 1e verliefdheidfase helemaal samenvallen met de dingen uit de 2e fase.
In fase 2 moet je dus gaan nadenken en keuzes maken. Niet alleen voor elkaar maar ook over hoe je omgaat met elkaar, hoe je met elkaar communiceert.
Het gaat niet meer vanzelf …
In deze fase zijn mensen nog selectiever dan in de 1e fase voor wie je kiest.
Hier gaat het om het bouwen aan vertrouwen en loyaliteit terwijl kleine en grote (menings)verschillen steeds meer op de voorgrond komen te staan.
De liefde gaat dan niet meer vanzelf. En dat is niet iets om je zorgen over te maken, zolang je maar die blokkerende overtuiging van het begin loslaat…