Je diepere gedachten en gevoelens met elkaar delen…
Het smeermiddel voor meer intimiteit en verbondenheid.
Toch zijn er situaties waarin dit niet altijd verstandig of zuiver is.
Wanneer is delen niet verstandig?
Soms zul je merken dat het heel vermoeiend is om keer op keer weer over het hetzelfde probleem, gevoel of inzicht te praten. Het komt op een of andere manier niet aan bij je partner. Nu kunnen er 2 dingen aan de hand zijn:
1. Jouw partner kan het niet goed beluisteren en bevatten. Dat kan allerlei redenen hebben. Je partner is bijvoorbeeld niet in de juiste gemoedstoestand, maar het kan ook zijn dat hij of zij in een ander ontwikkelingsstadium verkeert.
2. Je gebruikt veel woorden maar bent niet in staat om het goed over te brengen. Misschien omdat je nog een proces in jezelf hebt af te maken. Of omdat je nog geen toegang hebt tot je werkelijke boodschap.
Ken je de situatie waarin iemand een heel mooi verhaal over zelfinzicht vertelt, maar waarbij je het gevoel hebt dat er ergens iets niets klopt? Dat is een risico van te snel en te vaak delen. Je hebt het in gedachten en woorden misschien helemaal kloppend gemaakt, maar dat blijkt bijvoorbeeld niet uit je gedrag.
Wanneer is delen niet zuiver?
Heb je wel eens het gevoel dat je alleen maar een uitlaatklep bent? Dat je een instrument bent voor je partner die zich wil ontdoen van bijvoorbeeld:
- een schuldgevoel
- een ongewenste emotie
- een ongewenste herinnering
Op zulke momenten ervaar je het delen waarschijnlijk eerder als het verschuiven van een last dan als het zoeken van verbinding.
Verborgen narcisme
De partner die veel wil delen is er soms ook op uit om iets over zichzelf uit te vinden:
- Ben ik je niet tot last?
- Wat doe ik verkeerd?
- Wat denk je over mij?
- Hoe kom ik over?
Hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk noemt dit gepieker een vorm van verborgen narcisme. Je betrekt dan allerlei zaken op jezelf terwijl ze daar niks mee te maken hebben. Onbedoeld ben je vooral met jezelf bezig, maak je jezelf erg belangrijk en sta je niet echt open voor je partner.
Je partner voelt zich waarschijnlijk niet alleen niet gezien en gehoord, maar de energie gaat ook nog eens de ‘verkeerde’ kant op. Namelijk naar jou zelf in plaats van naar het grotere geheel van jullie relatie.
3 korte tips
Onbekommerd steeds alles willen delen met elkaar is al met al niet de snelste weg naar meer verbondenheid. Soms werkt het zelfs averechts. Dat merk je als het contact stropt en de wederkerigheid uitblijft.
Velen zullen nu wel zeggen “Aha, hier is sprake van onzekerheid en een lage zelfwaardering. Daar moet je aan werken en dan komt alles goed. Eerst leren van jezelf te houden en dan volgt de rest vanzelf.”
Dit is echter een routekaart die ik je niet aanbeveel. Het werken aan je zelfwaardering en eigenliefde komt namelijk nog net zo goed uit jouw ego voort. Wat dan wel doen?
Tip 1: Verwelkom al je gedachten en gevoelens met een glimlach. Durf ook nare gevoelens toe te staan. We zijn allemaal menselijk. Het mag er allemaal zijn…
Tip 2: Richt je op je kernwaarden van liefde en verbondenheid. Vraag je steeds af wat nu echt belangrijk is. De liefde of jouw verlangen (i.c. angst) om te schitteren?
Tip 3: Stel jezelf bij het delen steeds de vraag: Hoe kan ik mijn relatie dienen? En kijk ook af en toe terug en vraag jezelf: waaruit blijkt dat dan?