Maak je regelmatig mee dat je jaloers bent terwijl er achteraf niks aan de hand blijkt te zijn? Gaat jouw alarmbel te hard en te vaak af? Ervaar je bedreigingen van jouw relatie die er niet zijn?
Of het nou terecht of onterecht is, jaloezie kan je relatie behoorlijk op zijn kop zetten. Vooral als je ook nog voortdurend van mening verschilt over wat jullie onder ontrouw verstaan.
Onder jaloezie kunnen heel verschillende gevoelens schuilgaan:
- Je voelt je verraden: je partner is in jouw definitie van ontrouw vreemd gegaan.
- Je voelt je buitengesloten: je partner onderneemt leuke dingen met anderen of onderhoudt een intieme vriendschap met iemand anders.
- Je voelt je onzeker: ieder gebaar van bewondering of contact richting anderen maakt dat je denkt dat jouw partner liever die ander wil.
- Je voelt je vernederd: als je partner bijvoorbeeld te veel naar anderen kijkt of bepaalde aanrakingen toestaat dan sta je voor gek.
- Je voelt je verongelijkt: je partner geeft een ander iets wat jij mist of waar jij (exclusief) recht op meent te hebben.
- Je voelt je obsessief angstig: je bent er ondanks tegenbewijs van overtuigd dat je partner vreemd gaat (of zal gaan).
In deze voorbeelden zie je steeds deze tweedeling terug:
- Je legt de oorzaken van jouw jaloezie bij je partner neer: jouw partner zegt en doet van alles waardoor jij jaloers wordt. Als je partner dit alles niet meer zou doen, dan zou het probleem opgelost zijn (denk je :-)).
- Je legt de oorzaken van jouw jaloezie bij jezelf neer: je hebt een negatief zelfbeeld. Vanuit daar heb je weinig zelfvertrouwen en durf je er niet op te vertrouwen dat jouw partner voor jou kiest. Als je jouw eigenwaarde weet te verhogen dan is alles opgelost (denk je :-)).
Helaas is het niet zo eenvoudig.
Er zijn allerlei ‘mechanismen’ die het complex maken om je jaloezie makkelijk te duiden en op te lossen. Deze zie ik nog wel eens voorbij komen:
1. Ontkenning. Jaloezie zien we meestal als een pijnlijke, negatieve eigenschap waar we onszelf liever niet mee associëren. Sommige partners ontkennen daarom dat ze jaloers zijn. Het is hun partner die zich ‘fout’ gedraagt en daarom heeft hun eigen gedrag helemaal niets met jaloezie te maken.
2. Schaamte. Je weet voor jezelf wel dat je jaloers bent en misschien vind je dat wel heel onredelijk. Je ziet het als een negatieve eigenschap waardoor je partner jou mogelijk zal afwijzen. Dus kun je het maar beter verbergen.
3. Vicieuze cirkels. Wat ik heel veel zie gebeuren is dat partners de jaloezie triggeren en aanjagen. Doordat zij elkaars boodschappen als een verwijt interpreteren bijvoorbeeld.
4. Afleidende discussies. Eindeloze discussies kun je over de definitie van ontrouw voeren, of over wie er wel of niet terecht jaloers is. Maar dit leidt je alleen maar af van waar het werkelijk om gaat.
Wat voor soort jaloezie speelt er bij jullie?
Dat is de 1e heel belangrijke vraag.
Als je dit niet weet dan heb je grote kans dat je de verkeerde weg kiest om het op te lossen. Ik hoor vaak dat partners het ofwel helemaal buiten zichzelf neerleggen, of het juist helemaal in zichzelf zoeken.
Terwijl er in de praktijk vaak een combinatie van factoren speelt. Niet de minste daarin is de invloed die je op elkaar uitoefent. Ontdekken hoe dit precies werkt is de beste ingang om de handen ineen te slaan en samen de jaloezie te verslaan.
Hier kun je verder lezen over de soorten jaloezie met een paar korte tips hoe ermee om te gaan.