Ken je dit prachtige gezegde?
Geef me de moed om te veranderen wat niet te accepteren is. Geef me de rust om te accepteren wat niet te veranderen is. En geef me de wijsheid om het verschil hiertussen te zien…
Maar wat is nu wijsheid?
Waar leg je de grens van wat je wilt accepteren van je partner? Een moeilijke vraag die maar al te vaak een spelbreker is in onze relatie.
Jij wil mij veranderen!
Je bent mij aan het opvoeden!
Je wil dat ik alles op jouw manier doe!
Jij wil alles onder controle houden!
Je bent mij voortdurend aan het corrigeren!
Veel onvrede komt doordat partners elkaar niet lijken te accepteren. Let wel, als je (steeds vaker) in negatieve communicatiecirkels terechtkomt, dan is dit een wederzijds proces. Jij accepteert waarschijnlijk net zo goed niet dat jouw partner jou ‘corrigeert’, bijvoorbeeld.
Loslaten…
Elkaar de ruimte geven…
Onzekerheid durven verdragen…
Alles in het hier en nu aanvaarden zoals het komt…
En alles komt goed.
Jaja…
Ik vermoed dat je al dit soort dingen al vaak genoeg gelezen, gehoord en tegen jezelf gezegd hebt.
Helpt het?
Hoe lang duurt het voordat:
- je in jezelf denkt “het is weer zover”?
- jouw irritatie toch weer de kop opsteekt?
- je plotsklaps in een heftige emotionele toestand verwikkeld bent met je partner?
Gaat dit eigenlijk allemaal wel over kunnen accepteren en loslaten?
Ik laat je hier graag een ander perspectief zien door je 3 grote vergissingen te vertellen die velen van ons maken.
Vergissing 1. We gebruiken “acceptatie” als smoes om niets te veranderen.
We sussen onszelf met: “ach er is toch niks aan te doen, ik moet niet zo moeilijk doen en het gewoon loslaten”. Of we chanteren onze partner moreel met zoiets als: “jij wilt mij veranderen en dus accepteer je me niet zoals ik ben”. Aan jezelf werken wordt verheerlijkt, maar oh wee als je aan je partner wil werken…
Vergissing 2. We verwarren onze persoon met ons gedrag.
We koppelen de waarde van ons gedrag direct aan de waarde van wie we als persoon zijn. Jij gedraagt je ‘slecht’, dus ben je ‘slecht’. Ik zeg iets ‘stoms’, dus ben ik dom. Mijn partner vindt iets van mij heel vervelend, dus ben ik niet oké.
Zo kun je ook communiceren als gedrag zien. Het is iets wat je doet en niet wie je bent. Partners denken vaak dat je hen wilt veranderen, maar vaak is het ‘alleen maar’ de communicatieve dynamiek je wilt veranderen…
Vergissing 3. We zijn dubbelhartig over ‘veranderen’ als hogere waarde.
In de ene situatie zien we veranderen als iets positiefs waar je zelf actie op mag zetten. Dan heet het: groeien, ontwikkelen, verbeteren en innoveren. In de andere situatie zien we het als iets negatiefs. Dan heet het: manipuleren, trekken, duwen en de ander voor je karretje spannen.
Ik noem deze 3 grote vergissingen niet voor niets bij elkaar. Ze zorgen namelijk gezamenlijk voor overtuigingen die een gelukkige verbondenheid belemmeren.
Zolang we geloven (of ernaar handelen) dat het willen veranderen van gedrag ons direct in onze bestaansgrond (persoon) aantast, zullen we alle verandervragen van onze partner verkeerd interpreteren en afweren.
Zelfs wanneer onze partner uit het diepst van zijn of haar hart een behoefte uit, zullen we dat als een ongewenste manipulatie zien.
En dat is verschrikkelijk jammer. Omdat we dan niet doorgronden waar het werkelijk om draait in onze relatie. Bij mij werkt het zo:
- Ik wil me niet zozeer als persoon geaccepteerd weten, maar ik wil me als persoon door dik en dun waardevol en bemind weten door jou.
- Ik kan jouw gedrag absoluut onacceptabel vinden terwijl ik jou als persoon omarm en liefheb.
- Als dingen niet goed gaan tussen ons wil ik jou als persoon niet veranderen, maar wel je gedrag in hoe ik graag behandeld wil worden.
- Ik ervaar het als een grote uiting van liefde als je ontvankelijk en toegankelijk voor mijn invloed wilt zijn.
- En dit alles doe en voel ik omgedraaid ook voor jou. (Althans dat probeer ik :-))
Kortom: alle redenen om je mindset zo snel mogelijk om te buigen en de 3 grote vergissingen achter je te laten. Dan komt het allemaal goed :-)
En lees vooral verder hoe je communicatieve relatieproblemen wel oplost >>>