Focus je op verkeerd gedrag en vaardigheden bij ruzies? Dan sla je de plank al gauw helemaal mis. Je houdt je dan namelijk meer met de symptomen bezig dan met de grondoorzaak.
Het ontbreken van een veilige hechting is de boosdoener van de meeste relatieproblemen. Hierover is helaas veel spraakverwarring. Niet alleen bij de koppels waarmee ik werk, maar ook bij nog best veel publicisten en auteurs.
Veilig verbinden…
Sommige publicisten stellen dat het verkeerd is om je pas te kunnen verbinden als jij je veilig voelt bij je partner omdat:
- je het dan buiten jezelf neerlegt
- het je eigen projecties zijn
- het je eigen verwachtingen of illusies zijn
- je jezelf niet oké vindt
- je jouw partner dan tot instrument maakt dat jou geluk moet schenken
Je maakt een grote fout als jij je laat meesleuren in al dit soort uitweidingen. Omdat je hier je relatieworstelingen niet blijvend mee oplost. Het zijn discussies die aan de oppervlakte blijven. Ze leiden je af van de kern waar het werkelijk om gaat.
Oerpijn versus gedachtepijn
Je kunt 2 soorten pijn in je relatie onderscheiden:
1. Gedachtepijn. Dat is pijn die voorkomt uit de gedachten die je over jezelf, je partner of je relatie hebt. Het gaat hier om de betekenis die jij er aan geeft. Het is jouw interpretatie, jouw (subjectieve) waarheid.
2. Oerpijn. De pijn die voortkomt uit onze instinctieve angst voor emotioneel isolement. Eenzame opsluiting in een isoleercel is bijvoorbeeld niet voor niets de zwaarste straf die er bestaat.
Als we onze behoefte aan een veilige partner alleen op dat 1e niveau zien, dan komen we in een oneindige ruziecirkel van trekken en terugtrekken terecht. De kunst is om hieronder naar je oerpijn te kijken.
EFT als oplossing voor relatieproblemen
Dat is de grote winst van de EFT-methode (Emotiegerichte Relatietherapie). We nemen het 2e niveau van de oerpijn als uitgangspunt voor het oplossen van relatieproblemen.
Ruzies zijn een onbewuste poging om contact te krijgen. Om de emotionele verbinding te herstellen. Onze oerpijn is onze drijfveer om veilig verbonden te willen zijn. Deze drijfveer hebben we ons hele leven.
Wat precies is een veilige relatie?
Nu je weet dat je jouw behoefte aan een veilige partner vanuit jouw oerpijn kunt verklaren, is er nog een tweede misvatting die ik op moet helderen.
Veel mensen denken onterecht dat een veilige relatie betekent dat:
- je al elkaars behoeften moet vervullen
- je elkaar altijd moet steunen, begrijpen en troosten
- je emotioneel altijd beschikbaar moet zijn voor elkaar
- je veel complimentjes (waardering) moet geven en krijgen
- je altijd eerlijk moet zijn en niet naar anderen mag kijken
- je alleen op uitnodiging van je partner kunt openen
Dit zijn allemaal mythes. Ten eerste is dit niet waar het om draait in een veilige relatie. Ten tweede zijn ze gewoonweg niet mogelijk. En de partners die op dit soort punten veel eenstemmigheid kennen, zijn helemaal verward als ze zich toch ongelukkig voelen.
Op elkaar afstemmen
Veiligheid in je relatie betekent niets anders dan dat je op elkaar kunt afstemmen. En dat je gebroken momenten van afstemming (die er altijd zullen zijn) kunt herstellen. Klinkt misschien makkelijker dan het is.
Dit ‘op elkaar afstemmen’ kent nog wel wat onverwachte addertjes onder het gras. Het is niet altijd wat het lijkt. Dat licht ik in dit opvolgende artikel toe.
Samengevat: veel publicisten (en therapeuten…)(en jij misschien ook…) voeren de discussie over een veilige relatie ten eerste op het verkeerde pijnniveau, en ten tweede geven ze er ook nog een verkeerde invulling aan. Dit kan jou op het verkeerde been zetten, waardoor jouw pogingen om je relatie beter te maken je alleen maar uitputten. Je kunt dit omdraaien door op elkaar te leren afstemmen.