Je kunt maar beter geen verwachtingen hebben, dan word je ook niet teleurgesteld…
- Als je jouw partner erkent zoals hij of zij is, dan hoor je geen verwachtingen te hebben…
- Pas als je geen verwachtingen hebt, kun je helemaal oordeelvrij in het hier en nu samenleven…
Kijk maar, dit is het ‘bewijs’.
Voorbeeld 1:
Je bent laat, op weg naar huis en je droomt van het lekkere maaltje dat je partner gemaakt zal hebben. Als je binnenkomt is het één grote troep. Geen lekkere geuren die je tegemoet komen. Je partner hangt onderuit gezakt voor de TV…
Voorbeeld 2:
Je hebt samen het artikel gelezen over het geven van erkenning. Je bevestigt jouw partner regelmatig met liefde dat hij of zij in alles aanwezig mag zijn. En nu ben jij aan de beurt. Jij wilt ook erkenning. Wat je geeft krijg je ook terug.
Komt je verwachting uit?
Nee?
Zou je boos zijn? Teleurgesteld?
Zie je wel hoe het jouw verwachtingen zijn die de problemen veroorzaken…
Oké, nu even alle gekheid op een stokje.
Misschien had je wel iets heel anders verwacht van jullie relatie.
En twijfel je nu of het aan jouw irreële verwachtingen ligt.
Terwijl je het tegelijkertijd als een onmogelijke opgave ervaart om ze niet te mogen koesteren.
Moet je jouw verwachtingen loslaten om gelukkig met elkaar te zijn?
Nou, ik dacht het niet dus.
Laat je alsjeblieft niet gek maken door allerlei adviezen om je verwachtingen af te zweren. Je kunt er namelijk ook heel anders naar kijken.
Heb je veel te maken gehad met afwijzingen en teleurstellingen?
In je relatie nu of in vorige relaties?
De ultieme terugtrekbeweging om jezelf te beschermen is dan maar het loslaten van alle verwachtingen. Helemaal als je switcht van ‘mijn partner moet mij gelukkig maken’ naar ‘ik moet mijzelf gelukkig maken’.
Zo word je alleen maar op een andere manier de gevangene van je verwachtingen.
Tussen zwart en wit bestaat een groot grijs gebied.
Echte liefde is noch loslaten, noch vastklampen.
Hoe kun je jouw verwachtingen voor jouw relatie laten werken?
Ik geef je graag een aantal tips waardoor je anders en positief naar verwachtingen gaat kijken. Zodat jouw verwachtingen je helpen om jouw relatie beter te maken.
1. Doe jezelf geen geweld aan. Krampachtig je verwachtingen loslaten en daarin mislukken geeft alleen maar ellende. Schuldgevoelens. Je mag er gewoon zijn met al je verwachtingen.
2. Houd zelf de verantwoordelijkheid. Verwachtingen houden je alleen maar gevangen als je de verantwoordelijkheid voor het nakomen ervan bij je partner neerlegt.
3. Blijf het beste verwachten. Kies ze bewust. Verwachtingen zijn een hulpmiddel om jezelf een doel te stellen. Een droom waarnaar je streeft. Ze geven hoop en hoop doet leven. Zo kom je in actie in plaats van bij de pakken neer te zitten.
4. Grijp je kansen om te groeien. Iedere botsing tussen verwachting en werkelijkheid biedt enorme kansen om iets over jezelf en je relatie te leren.
5. Houd het bij situaties en gedrag. Verwar verwachtingen niet ermee dat je jouw partner als persoon zou willen veranderen. Persoon en gedrag of situatie zijn niet hetzelfde. Je kunt je partner als persoon liefdevol erkennen en tegelijkertijd behoefte hebben aan ander gedrag van je partner.
6. Richt je op dat wat je kunt beïnvloeden. Soms is het natuurlijk heerlijk om weg te dromen. Goed voor je brein en je creativiteit. Maar verspil geen energie aan verwachtingen die niet waar te maken zijn. Niet altijd makkelijk te bepalen, maar fouten maken mag :-)
7. Praat erover. Durf je open en kwetsbaar op te stellen bij je partner. Je verwachting is een signaal voor een behoefte. Deel je teleurstelling door je onderliggende pijnplekken en behoeften te communiceren.
Kortom: het is een slecht idee om je verwachtingen los te laten om zo jezelf te beschermen voor teleurstellingen en afwijzingen. Je sluit je dan juist van je partner en de liefde af. Je versterkt er zelfs de negatieve cirkel van het trekken en terugtrekken mee. Gebruik alle 7 tips en je verwachtingen werken positief door op je relatie.